Connect with us

Semasa

“Bertarung nyawa kerana air masak” Gara-gara Nenek Degil, Ibu Nyaris Hilang Anak


Setiap ibu pastinya mahukan yang terbaik buat anak mereka. Namun begitu bukan mudah untuk mengawal tindak-tanduk orang sekeliling terutama ahli keluarga dalam menjaga anak kecil.

Seorang pengguna Facebook dengan nama Syafiqah berkongsi bagaimana anaknya bertarung nyawa kerana tindakan ibu mertuanya menyuapkan air masak kepada anaknya yang berusia bawah enam bulan.

ANAK BERTARUNG NYAWA KERANA AIR MASAK.

Assalamualaikum.


Mungkin ada y dah baca post isu pasal ni. Few dont. So, sy up kan kat sini 1x lagi. This is my real experience. ( Dhuha Mardziah ). At least all my beloved friends aware about this.


Recently, banyak sy baca isu bagi air masak pada baby bawah 6 bulan. Lot of question, especially dari y 1st time jadi ibu.

Ada yang cakap Doktor pakar bagi izin untuk bagi anak minum air bawah 6 bulan. Untuk bilas susu, mulut, usus katanya. Pakar dari hospital swasta katanya.

Anak sy bukan jenis high demand. Not at all. Lepas lahir pun tak menangis, hari2 biasa pun tak nangis. Just jenis suka menetek.

Sy berpantang di rumah MIL la lebih kurang. MIL asyik kata anak sy tak kenyang. Nak kena bg makan minum extra.

Bagi nestum n such things. N sy insist, that is wrong. Alhamdulillah nampaknya macam mereka memahami.

1 day, anak sy menangis. 1st time la kira dia menangis macam budak2 lain. N tanpa kebenaran sy, dia disuap air masak.

Sy memang nak tenangkan anak sy dulu tapi MIL nak sy makan dulu dan ambil anak. Sy ingat nak dukung je, rupanya nak suap air masak. Sangat sikit je amauntnya.

Lepas saat tu, anak sy sering projectiles. Muntah y memancut. Mean, muntah y bahaya pada bayi. 20days berterusan macamtu.

Sampai Doktor kk refer pakar on the spot. Rupanya, sampai hospital besar n xray. Dalam imej usus 0. Takde usus. Rupanya usus dah ngembang teruk, memang dah takde rupa usus. Lebih kurang la.

Kenapa lewat refer? Sebab dia aktif dan minum banyak macam biasa. Doktor pun tak nak refer sebab makan elok, aktif. Tapi, dia dah projectiles for 20 days non stop. Urgently refer masa tu.

That night, urgently nak operate. Masuk wayar ikut mulut, dia ditidurkan separa sedar. Puasa dari mula2 refer pakar pagi tu sampai malamnya. Ibu pun ikut prosedur untuk anak dioperate.

Hanya sebab diberi sedikit yang sangat sedikit air masak. Sampai macamtu anak sy kena. Sy cukup2 trauma. Anak sy hampir mati hanya sebab sedikit air masak.

Think wisely sebelum nak ikut kata orang, orang tua, jiran, sedara mara. Talk to ur Doctors people.

TQ FOR READING.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)