Bengang Dibuang Kerja, Wanita Ini Belanja Hampir Sejuta Guna Kad Kredit Syarikat

Diberhentikan kerja oleh majikan adalah perkara biasa yang dialami oleh semua orang yang ‘makan gaji’.

Sudah tentu pelbagai alasan dan sebab yang terpaksa dihadapi oleh pihak syarikat untuk mengurangkan kos.

Walaubagaimanapun, seorang wanita yang telah dibuang kerja oleh syarikatnya terlalu ‘bengang’ dan membalas dendam dengan caranya tersendiri.

Wanita tersebut telah mencuri kad kredit bekas majikannya dan menghabiskan kira-kira 6 juta baht (~RM800,000) untuk menjalani kehidupan mewah selama lebih daripada setahun.

Pegawai penyiasat, Pol Col Phadol Chandon memberitahu, wanita tersebut yang bernama Thamolwan Konthong telah ditahan di sebuah rumah di Soi Kanchanapisek 39 di daerah Kecamatan Dok Mai di daerah Prawet, Bangkok.

Phadol berkata Thamolwan ditangkap selepas pemilik syarikat itu  memfailkan aduan dengan Bahagian Jenayah Ekonomi dan melaporkan kad kredit syarikat telah dicuri.

Bekas majikannya hanya menyedari kehilangan kad kredit tersebut pada bulan Mei 2019 sedangkan ianya sudah dicuri sejak tahun 2017.

Thamolwan telah menggunakan kad kredit tersebut dengan had bulanan sebanyak 500,000 baht (RM66, 654) sejak akhir tahun 2017, hingga menyebabkan kerugian sebanyak 6 juta baht kepada syarikat itu.

Polis mengatakan dia juga menggunakan kad untuk menginap di hotel mewah, yang membayar antara 20,000 baht (RM2, 666) dan 80,000 baht (RM10, 664) setiap malam, untuk perjalanan kelas pertama di penerbangan domestik dan antarabangsa, dan untuk membeli telefon pintar dan mewah – beg dan pakaian.

Polis yang membuat penangkapan itu juga menemui harta rampasan dari perbelanjaan selama setahun di rumah Thamolwan.

Antara barangan yang mereka rampas ialah bar emas seberat 1.226 kilogram, kalung emas 30.4 gram, kereta, empat telefon pintar, kamera tindakan GoPro, TV 55-inci, komputer notebook, penguat, dan dompet mewah dan beg tangan.

Thamolwan disahkan telah mengaku mencuri kad kredit daripada bekas majikannya itu kerana terlalu marah dibuang kerja.