Anak Jati Pahang, Nur Athirah Julang Nama Negara Raih Markah Tinggi Peperiksaan CAT

Seorang penuntu kolej di Shah Alam, Nur Athirah Mohamad Zaini, 19, berjaya menjulang nama negara apabila disenarai pada kedudukan kedua dunia selepas memperolehi markah tinggi bagi peperiksaan Certified Accounting Technician (CAT) pada Disember lepas.

Anak jati Pahang ini yang juga penuntut di INTEC Education College di Shah Alam, Selangor memperoleh tempat pertama di Malaysia dan kedua di dunia bagi kertas Maintaining Financial Records (FA2), berkongsi tempat dengan pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM), Putera Aiman Abdul Rashid, 19.

Menerusi laporan Bernama, Nur Athirah ketika dihubungi berkata usaha dan penat lelahnya mengulang kaji pelajaran selama ini berbaloi dengan keputusan cemerlang itu, yang sudah tentunya membanggakan kedua-dua orang tuanya.

Menurut anak keempat kepada pasangan Mohamad Zaini Ismail, 59, dan Noorhaslinda Mat Ali, 49, itu, pesan ibu bapanya supaya tekun belajar bagi memperoleh masa depan yang baik digunakan sebagai pemangkin semangat ketika menuntut ilmu.

“Ibu dan ayah saya amat bersyukur dan berbangga dengan kejayaan ini dan mereka selalu mengingati saya untuk sentiasa belajar bersungguh-sungguh kerana ini juga untuk masa depan saya sendiri,” katanya yang berazam menjadi seorang akauntan profesional sejak dibangku sekolah lagi.

Ditanya mengenai rahsia kejayaannya yang juga pernah memperoleh 9A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), anak kelahiran Balok, Kuantan itu berkata beliau melakukan ulang kaji setiap hari tanpa gagal.

“Saya tidak pernah meninggalkan pelajaran walau sehari, sekurang-kurangnya setiap hari perlu membuka buku walau sedikit sahaja yang dapat,” kata Nur Athirah yang dijangka menamatkan kursus CAT pada Oktober ini, sebelum meneruskan pengajian The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) di INTEC.

Sementara itu, Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC) dalam kenyataan berkata kejayaan Nur Athirah membuktikan bahawa dengan bimbingan dan dorongan yang berterusan, pelajar bumiputera juga mampu meraih kejayaan di peringkat antarabangsa.

Menurut MyPAC, pencapaian bekas pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Kuantan itu, yang ditaja sepenuhnya oleh Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) di bawah kelolaan MyPAC sejak tahun lepas amat bermakna buat semua pihak.