“3 bulan tak mandi” Gara2 Ditinggal Suami, Wanita Trauma Jadi Berperangai Budak2 & Hidap Amnesia

Setiap orang yang mendirikan rumah tangga pasti mengimpikan hubungan yang dibina itu berkekalan sehingga ke akhir hayat namun siapa yang mampu melawan dan menidakkan takdir yang telah tertulis?

Ada yang ditinggalkan malah ada juga yang digantung tak bertali sekaligus membuatkan pasangan tertekan dan akhirnya menghidapi penyakit kerana terlalu sedih mengenangkan nasib sendiri.

Sama juga dengan kisah yang tular baru-baru ini dimana seorang wanita yang bernama Icha mendirikan rumah tangga pada usia yang muda namun di tinggalkan suaminya sehingga tertekan mencuri perhatian ramai.

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok iaitu Devii Ardilla, tragedi hitam tersebut berlaku pada 3 tahun yang lalu malah kini Icha menjadi trauma yang melampau, pelupa dan pernah tidak mandi selama 3 bulan berturut-turut.

3 bulan tak mandi tapi lepas mandi glowing muka dia tak pakai makeup pun.

Lebih teruk lagi adalah, dia dikatakan menghidap amnesia sehingga membuatkan ingatannya semakin merosot dan berkelakuan seperti kanak-kanak. Wanita itu juga sudah tidak ingat lagi siapa dirinya dan bergantung pada rawatan serta penjagaan khas daripada keluarganya.

“Kalau keluar rumah semua benda dia makan. Daun singkong, rumput dan botol pun dia masuk kat dalam mulut dia.”

“Sebenarnya dia pun penat tapi hanya boleh menangis je bila tak dapat keluar dari rumah.”

“Semoga Icha sembuh dan ingatan awak pulih seperti biasa. Terima kasih kerana mendoakan kesembuhan Icha.”

Video yang tular di laman TikTok:

@devii_ardillaa 3 bulan gak mandi, setelah dimaandiin glowing bgt tanpa makeup.semoga ini awal yang baik untuk bisa sembuh, ingatan kamu pulih kembali. si amnesi cantik kawal sampe sembuh #amnesiamemories #berandatiktok #tiktok #dinaskesehatan ♬ bahaya x merasa indah – sadvibes🥀

@devii_ardillaa Balas @bilqishumaira.1 Allhamdulillah ada perubahan setelah 1 minggu berobat, mudah²an lebih baik lagi supaya cepet kembali pulih ingatannya. Tiktok gak usah baper ngetake down vt saya lagi. #amnesiamemories #amnesia #dinaskesehatan #tiktokbaper #beranda ♬ suara asli – BANGSAONLINE

@devii_ardillaa Balas @masghani17 drama pagi ini ngejar² dia, udah lumayan capek keringetan. mash mending ngurus balita sih bisa digendong sekalian🥺 #amnesia #amnesiamemories #odgjcantik #dinaskesehatan #beranda ♬ Law Kana Bainanal Habib – Ai Khodijah

@devii_ardillaa Balas @marimarq37 kalo keluar rumah apapun dimakan, masih mending daun singkong, ada rumput, ada botol bekas apapun dia masukin mulut. terima kasih yang udah mau mendo’akan kesembuhan ica #amnesia #dinaskesehatan ♬ Allah Allah Aghisna – Nazwa Maulidia

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen sedih melihat keadaan wanita ini malah ada yang takut untuk mendirikan rumah tangga kerana bimbang dipertemukan dengan orang yang salah.

Dalam masa yang sama, netizen juga turut mendoakan Icha agar dirinya dapat melawan penyakit yang dihidapi dan hidup seperti sedia kala.

Berikut merupakan komen warga maya:

“untung mentalku kuat.. 12 tahun mentalku dihancurkan sama ipar & mertua sampai sekarang.. tambah suami tidak peduli..”

“cepat sembuh ya kak Ica, orang yang bikin kamu gini biar cepat sedar”

“kesian dia kelihatan dia memendam perasaannya hingga tekanan batin entah sama suami atau sama mertuanya”