[VIDEO] “Saya bukan lelaki tetapi wanita tulen,” Warga Emas Lumpuh Separuh Badan Ada Misai & Janggut

Setiap manusia di dunia ini pastinya ingin mempunyai wajah dan personaliti yang sempurna agar tidak dipandang hina.

Namun siapalah kita hendak menentang kehendak Ilahi kerana itu adalah salah satu tanda kasih sayang Allah SWT kepada kita.

Menerusi laporan daripada Harian Metro, seorang wanita dipercayai menghadapi kesukaran hidup akibat daripada fizikalnya yang mempunyai misai dan janggut dan membuatkan dirinya kelihatan seperti lelaki.

“Saya bukan lelaki tetapi wanita tulen”

Menurut warga emas yang dikenali sebagai Che Halimah itu, dia dikatakan ‘pelik’ oleh masyarakat sekelilingnya kerana mempunyai misai dan janggut semenjak usianya awal 20-an. Hal ini telah dihadapi oleh warga emas itu, yang kini berusia 62 tahun.

Che Halimah turut berkata dia telah mengalami kehidupan yang sukar akibat personalitinya itu dan harus mencukur sebanyak dua atau tiga kali seminggu untuk kelihatan seperti wanita biasa.

Lebih membimbangkan apabila dia telah diserang angin ahmar dan lumpuh separuh badan sejak lapan tahun lalu.

“Malah, misai dan janggut saya ini, Nur Asmira yang selalu bantu mencukur dua atau sekali seminggu agar tidak tumbuh panjang seperti lelaki,”

Ujarnya lagi, dia pernah mengalami kegagalan rumah tangga sebanyak dua kali dan juga sudah mendapatkan rawatan sekaligus doktor telah mengesahkan dia mempunyai kadar hormon testoran yang tinggi.

“Selama berpuluh-puluh tahun saya perlu bercukur agar tidak dipandang aneh oleh orang sekeliling.

“Namun, kini keadaan semakin teruk apabila saya diserang angin ahmar menyebabkan lumpuh separuh badan sebelah kiri.

“Saya tidak mempunyai anak untuk menumpang kasih. Nasib baik adik, Mohammad Kamaruddin Abdullah, 42, dan isterinya, Nur Asmira Che Hussin, 36, sanggup menjaga segala makan dan minum saya serta ibu yang sudah tua, Kalsom Mamat, 93.”

Warga emas yang menetap di kampung Batu Karang itu turut berkata, sebelum ini dia mencari sumber pendapatannya sendiri dan bekerja di Singapura sebagai tukang masak namun rezeki tidak menyebelahinya apabila dia mendapat ujian ini.

“Ketika masih sihat dan kuat, saya banyak merantau mencari rezeki termasuk beberapa tahun bekerja di Singapura sebagai tukang masak restoran di sana.

“Sebolehnya, saya tidak mahu menyusahkan orang sekeliling, tetapi apakan daya saya diuji dengan hanya kini mampu terbaring saja jika tidak dibantu.

“Sebelum ini, saya tidak terbuka untuk memberitahu orang lain mengenai masalah saya kecuali dengan keluarga terdekat kerana ia membuatkan saya kurang keyakinan diri,”ujar Che Halimah lagi.

Bukan itu sahaja, Che Halimah juga telah dikunjungi dan menerima bantuan daripada wakil Yayasan Raja Shamri, Tuan Zaimah Raja Omar dari segi kewangan, barangan keperluan, serta lampin pakai buang.

Menurutnya, dia mendapat bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM350 sebulan yang mana biasa digunakan untuk membeli keperluan lampin pakai buang dengan kos RM250 sebulan.