[VIDEO] “Lama dia belek tangan Safawi” Tercapai Impian Anak Yatim Piatu Jumpa Safawi Rasid

Seorang kanak-kanak yatim piatu yang berhasrat untuk bertemu pemain bola sepak Harimau Malaya, Muhammad Safawi Rasid akhirnya tercapai, lapor Bernama.

Kanak-kanak yang baru berusia 11 tahun, Muhammad Danish Irfan bersama enam lagi adik beradiknya menjadi yatim piatu selepas ibu bapa mereka telah meninggal dunia dalam satu kemalangan jalan raya pada 4 Oktober yang lepas di Dungun.

Menurut ibu saudaranya, Shaidah Idris berkata Muhammad Danish Irfan adalah seorang murid yang sangat aktif dalam sukan terutama bola sepak.

“Dia memang meminati corak permainan Safawi dan keinginannya untuk bertemu Safawi semakin membuak-buak setelah menonton perlawanan antara Malaysia dan Indonesia bagi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Selasa lepas.”

Safawi Rasid meluangkan masa untuk menziarahi Danish Iran walaupun baru sahaja tiba di kampungnya di Dungun dari Johor kira-kira pukul 10.00 malam Rabu.

“Alhamdulillah, impiannya tercapai apabila Safawi sudi datang menziarahnya pagi semalam.”

Tambah Shaidah lagi, walaupun Muhammad Danish Irfan tidak boleh bercakap dengan lancar, dari raut wajahnya terpancar rasa gembira yang sukar digambarkan apabila bertemu idolanya itu.

Perkongsian video oleh Shahiful Mohd Shah

Menurut Safawi, beliau dimaklumkan mengenai hasrat kanak-kanak itu oleh kakak iparnya yang kebetulan bekerja sebagai doktor di Hospital Dungun.

Safawi ke hospital kira-kira pukul 10 pagi semalam dengan ditemani seorang daripada adiknya dan menghabiskan masa lebih setengah jam bagi bertanya khabar serta menemani Irfan.

Rata-rata netizen terharu dengan tindakan Safawi yang mengutamakan hasrat kanak-kanak tersebut.

Malah ramai yang tersentuh dengan reaksi Danish Irfan yang begitu menghargai ziarah Safawi.

“Lama dia dok belek tangan Safawi”

Safawi Rasid baru saja dinobatkan sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) buat kali kedua pada majlis Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2019 (ABK 19) yang berlangsung Sabtu lepas.