“U Harap Ada Orang Suapkan Ikan Tu?” Netizen Terkejut Cara Nabila Huda Jawab Pelanggan Komplen Warungnya

Sekarang sudah menjadi trend, boleh dikatakan kebanyakan selebriti akan menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

Turut tidak ketinggalan adalah pelakon Nabila Huda yang membuka Waroeng Isabella di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) yang menghidangkan masakan citarasa Indonesia.

Seorang pelanggannya kemudiannya meluahkan kekecewaan terhadap kualiti servis di kedai makan diusahakan Nabila itu di Twitter. Anak kepada rocker Amy Search ini membalas komen berkenaan dan mendapat pelbagai reaksi ramai pihak.

“Makanan waroeng Isabella is har-har hambar. Tunggu 2 jam, tapi mediocre gila. Expectation v reality. In other words, overrated. My personal experience has been bad”

Hambar ke?

Nabila membalas komen pelanggannya itu dengan membandingkan kedainya dengan satu jenama makanan segera popular. Dia juga menegaskan restoran itu mempunyai air-cond dan tempat duduk khusus tidak seperti warungnya.

“Hambar ke?ikan gurami ni punya besar,harga rm15 kata hambar?crack!would you spend a meal of Big Mac dekat McDonald’s walaupun Kau tau rupa dia tak sama Dalam gambar?but sis,tu McDonald’s,ada aircond ada proper Seat. Yang awak dtg tu,warung,food court..”

Penjelasan kenapa lama

Kalau fancy restaurant boleh la marah


Respon pengguna Twitter

Tak patut respon macam tu

Sumber: OhBulan