[TERKINI] Polis Siasat Pemfiitnah Orang Asli R0gol Nora Anne, Ini Kenyataan Terbaru Zikri Armstrong

Pihak polis akan mengambil tindakan terhadap seorang pengguna Twitter kerana  mendakwa remaja Ireland, Nora Anne Quoirin telah diroggol Orang Asli di dalam status di Twitter.

Datuk Mohamad Mat Yusop, berkata dakwaan pengguna yang menggunakan akaun bernama Zikri Armstrong itu adalah tidak benar, lapor Berita Harian.

Di dalam status tersebut, Zikri Armstrong menuduh orang asli telah meroggol Nora Anne sebelum ditemui di kawasan terbabit.

“Perog0l Nora Anne adalah orang asli. ‘Police will never find cuz most orang asli still dont have IC or any sort of citizen data. Bet me’,” katanya dalam laman Twitter miliknya.

Menurut Ketua Polis Negeri Sembulan, perkara tersebut adalah fittnah dan setakat ini polis belum menerima sebarang laporan (mengenai ciapan), namun siasatan akan dijalankan.

Walaubagaimanapun, carian dari team editor YOY Network mendapati akaun Twitter Zikri Armstrong tersebut telah di nyahaktif.

Namun terdapat satu screenshot yang menunjukkan permohonan maaf daripada Zikri.

Assalamualaikumn dan selamat sejahtera. Baru-baru kita dikejutkan dengan kes
kehilangan adik Nora Anne Quorin yang telah membawa kepada penemuan maayat Nora setelah 10 hari menanti. Secara peribadi, saya sangat sedih dan bersimpati atas nasib keluarga Nora yang datang ke Malaysia untuk bercuti dan insiden sebegini berlaku.

Tetapi, kerana saya terlampau mengikut perasaan apabila mengikuti kes tersebut
daripada media, saya telah telah membuat satu post di twitter yang agak berbau
hasutan terhadap golongan orang Asli. Saya cedar, post mortern sedang dijalankan dan saya tidak patut membuat sebarang spekulasi sama ada dia diroggol, dibunnuhatau
dicolik bunian Apatah lagi menyebarkanya di sosial media yang sangat laju untuk viral zarman sekarang. Sernuanya terletak ditangan pihak berkuasa.

Untuk pengetahuan semua, saya pernah bersekolah asrama di negeri sembilan dan mempunyai beberapa rakan yang dari keluarga uran.g oran.g asli dan saya tak pernah memandang sarong terhadap mereka. Saya m e ing hurtn a ti mereka seperti man u sia Kami bergurau, bermain bola dan ting,gal di dorm yang lama seperti rakan lain. Saya amat menyesal dengan tweet tersebut kerana saya tabu ini boleh merusakkan Woe) mereka yang tak bersalah. Saya telah menerima banyak ancarnan dari tweet tersebut
dan saya akur untuk “delete” post itu. Saya juga akan berehat dari semua sosial media dan akan mencari kesedaran diri ke alas kesan dart kelakuan saya. Saya sekali lagi memuhon maaf ke alas sem ua Komuniti Dran.g Asli seluruh Malaysia dan saya sangat menyesal dengan kelakuan saya. Saya memohon. maaf kepada PDRM Malaysia dan Suruhanjaya Kumunikasi Multimedia Malaysia kerana membuat tweet yang berbaur hasutan dan fiitnah tanpa saya sedari. Kerana terjebak dengan filem seperti CSI saya gemar membuat andaian dan saya tidak patut membiarkan andaian tidak matang itu berada di sosial media kerana ianya mampu menghasut orang lain. Setulus hati saya, saya meminta maaf dan berjanji untuk tidak mengulangi perkara yang sama.

– Zikri Armstrong

Sebelum ini, kanaka-kanak tersebut telah dilaporkan hilang oleh keluarganya setelah mereka menginap di sebuah resort.

Hasil usaha pihak berkuasa dan dibantu orang awam, jasad Nora Anne telah ditemui kira-kira 2KM dari resort yang diduduki.