Pulang Dari Lembah Klang,16 Sekeluarga di Johor Positif Covid-19 & Seorang Maut

Selepas menghabiskan masa lebih kurang seminggu di Lembah Klang, seramai 16 orang daripada satu keluarga di Labis, Johor, dilaporkan telah dijangkiti Covid-19 yang mengakibatkan satu kematian.

Menerusi laporan Malaysiakini, kesemua 16 ahli keluarga itu tinggal di rumah yang sama. Di antara mereka yang dijangkiti, paling muda berusia dua tahun dan paling tua berusia 60 tahun.

Dalam Laporan itu ada menyebut keluarga itu telah pergi ke Lembah Klang untuk aktiviti keluarga dari 17 Disember ke 25 Disember tahun lalu.

Ini termasuk seorang wanita berusia 60 tahun dengan sejarah tekanan darah tinggi dan diabetes, yang dimasukkan ke hospital setelah perjalanan tersebut apabila dia mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas.

Dia dimasukkan ke Hospital Segamat ketika keadaannya bertambah buruk dan dia meninggal di sana pada 3 Januari.

Keterangan laporan mengenai si mati selari dengan kes Kematian 501 yang diumumkan oleh Kementerian Kesihatan pada hari berikutnya, yang mana si mati dirujuk sebagai Kes 118,722.

Berdasarkan nombor kes, dia kemungkinan didiagnosis menghidap Covid-19 pada tengah hari antara 2 Januari ke 3 Januari.

Ketika keadaan wanita itu menjadi serius, Oriental Daily melaporkan ahli keluarganya telah mengunjunginya di Segamat pada akhir Disember.

Sehari setelah dia meninggal dunia, salah seorang saudaranya, yang mempunyai kontak rapat dengan si mati, diuji positif Covid-19.

“Susulan pengesanan kontak rapat Kementerian Kesihatan, didapati semua 16 anggota keluarga wanita itu telah dijangkiti, sehingga kluster itu bertambah menjadi 18 orang.

“Kementerian telah mengatur kuarantin buat 16 individu yang diuji positif, beberapa di antaranya telah dimasukkan ke hospital untuk menerima rawatan,” kata laporan itu.

Laporan itu menambah kluster berkenaan menyebabkan peningkatan terbesar kes Covid-19 dalam masa satu hari untuk daerah Segamat sepanjang tempoh 10 bulan ini.