Seorang wanita yang sering berkongsi masakannya di dalam kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni memuat naik foto nasi goreng terakhir buat suaminya.

Menurut Mira Zulyana, masakan tersebut menjadi bekal makan suaminya sebelum terbabit dalam satu kemalangan hingga meragut nyawa.

Permintaan terakhir suami

“Permintaan terakhir suami nak bawak bekal pagi, pergi kerja nasi goreng dengan 2 biji telur mata …

“Saya suka share apa yang saya masak untuk suami kat sini, mungkin lepas ni dah takde la.

“Saya nak minta kawan-kawan doakan untuk arwah suami saya yang baru tinggalkan saya 4 hari lepas sebab kemalangan akibat kecuaian pemandu lain.

“Minta semua sedekahkan alfatihah (di baca) untuk arwah suami.”

Apa yang paling menyedihkan apabila si isteri masih setia menunggu di pejabatnya untuk dijemput oleh suami tercinta tetapi orang lain pula datang membawa berita yang sedih.

Menurutnya pada hari kejadian selepas hantar ke pejabat, suaminya seakan tidak mahu lepaskannya dan mungkin itu adalah petanda yang paling besar sebelum si suami pergi buat selamanya.

“Sampai hari ni saya masih terkilan. Sedih sangat-sangat… Ya. Pagi tu saya siapkan bekal dia.

“Hantar saya pergi kerje tapi pagi tu dia macam tak nak tinggalkan saya, sampai saya masuk pintu opis saya lambai dia suruh pergi baru dia pergi.

“Waktu saya balik, saya tungu dia macam biasa tapi dia tak sampai-sampai. Lepas setengah jam tungu, saya dapat call dari polis mengatakan minta saya bersabar, minta ke HUKM Jabatan Forensik. Masa tu saya dah tak tau nak pikir apa.

“Isteri mana yang tak sedih bila suami yang kite sayang dah tinggalkan kite selamanya.”

Mira juga memberitahu arwah ayah pergi tidak sampai dua tahun, luka yang berbaki masih ada di hati ditambah pula dengan kehilangan suami tercinta di saat hati mula berbunga.

“Sayang , semoga awak tenang di sana . saya sentiasa merindui awak . tapi sampai skg saya masih tak dapat terima yang awak dah tinggalkan saya .

“24/6/2020 sepatutnya ptg jam 6 awak dah sampai opis saya nak amek saya balik keje dari tmpt keje awak. sampai jam 6.30ptg saya tunggu awak .

“Sebab awak kalau lambat awak akan kol atau wasap saya . tapi haritu , kol saya pon awak tak angkat . setengah jam saya kol dari jam 6ptg tapi awak tak angkat2 .

“Hati saya dah resah , tapi nak hilangkan resah tu saya pura2 marahkan awak sebab tak bagi apa2 berita . maafkan saya sayang .

“Saya masuk opis balik , tiba2 ada no yg sy tak kenal kol tapi sebab saya pakai true caller ada naik nama “insp dzul” . allahu , rasa macam nak tercabut nyawa sebelum angkat kol tu lagi .

“assalamualaikum , puan isteri kepada nazreen shah ke ?. saya insp dzul . saya harap puan bersabar . minta puan dtg ke hukm bahagian forensik”

“Hanya allah yang tahu hati sorg isteri masa tu macam mana , saya terus menjerit awak . nasib ada kawan yang baik hantarkan saya ke sana. family semua awak jangan cakap , parents adik beradik , sepupu2 n kawan2 awak & saya pon datang malam tu .

“Lemah badan saya awak bila polis suruh buat pengecaman malam tu , saya tak kuat awak . sungguh tak kuat .

“Saya minta maaf awak . saya masih tak percaya yang awak dah tinggalkan saya .

“Orang yang langgar awak tu cakap dia hilang kawalan , dari lorong kanan masuk ke lorong kiri .

“Doctor cakap hasil post mortem awak meninggal kat tempat kejadian on the spot sebab bahagian tengkorak kepala teruk , pecah . allahu , saya sedih sgt awak . kecuaian orang lain , orang lain yg terima akibat .

“Takpelah sayang , moga awak damai di sana . saya sentiasa doakan untuk awak . walaupun allah hanya bagi pinjam awak sebagai suami saya cuma untuk setahun setengah , saya tetap akan sayangkan awak sehingga akhir hayat saya .


Rata-rata netizen bersimpati dengan nasib yang menimpa wanita tersebut dan mendoakannya agar terus kuat menghadapi ujian ini.

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.