Banyak Kebaikan Makan Pisang Rupanya, Badan Lebih Cepat Kurus!

Di negara kita, pisang adalah buah yang mempunyai pelbagai kegunaan selain daripada dimakan buahnya.

Buah pisang boleh dimakan masak begitu sahaja atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat pisang, dan dijadikan kerepek.

Selain buah pisang, jantung pisang juga boleh dibuat sebagai ulam selepas dicelur. Batang pisang juga mempunyai empulur lembut atau dipanggil umbut di tengah-tengahnya dan sesuai dijadikan sumber makanan.

Kulit pisang yang terhasil sebagai bahan sampingan dari pembuatan makanan lain seperti kerepek, juga boleh diproses melalui proses penapaian untuk penghasilan alkohol dan cuka makan.

Daun pisang biasanya digunakan sebagai alas makanan kerana ia menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas.

Daun pisang juga boleh digunakan sebagai pelindung hujan, pembalut kuih, dan pembalut masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.

Batang pisang pula boleh digunakan untuk membuat rakit. Selain itu batang pisang mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni dan malah untuk tenunan pakaian.

Di Okinawa, Jepun, baju yang dihasilkan dari serat pokok pisang dikenali sebagai Bashofu dan kesenian menghasilkannya pula dikenai sebagai Kijōka-bashōfu.

Di dalam satu kajian oleh Hitoshi Watanabe, melalui bukunya The Morning Banana Diet, makan pisang setiap pagi boleh menghilangkan berat sehingga 5kg!

Ya, hanya dalam masa seminggu anda dapat mengurangkan berat badan dengan sihat.

Bagaimana Caranya?

Pada waktu pagi anda perlu makan pisang sahaja dan minum air pada suhu bilik. Anda boleh makan apa-apa sepanjang hari. Begitu mudah, bukan?

Selepas sejumlah besar percubaan yang tidak berjaya menurunkan berat badan, Watanabe memutuskan untuk menulis pengalaman diet yang dia telah cuba sebelum ini.

Baca: Diet Lisa Surihani Intermittent Fasting

Orang gemuk biasanya dinasihatkan supaya senaman untuk membakar lebih banyak kalori, tetapi Watanabe membantu mereka mengelakkan penyeksaan pagi dengan mencadangkan penyelesaian yang sangat mudah: makan pisang segar dan minum segelas air pada waktu pagi. Anda juga tidak boleh makan apa-apa sehingga makan tengah hari anda.

Pisang sarat dengan kanji tahan yang aktif merang sang proses penurunan berat badan.

Berapa banyak pisang anda perlu makan untuk sarapan pagi?

1. Tidak ada peraturan ketat yang perlu anda ikuti, hanya makan pisang cukup yang mana akan membuat anda rasa kenyang dan perut tidak masuk angin.

2. Sentiasa minum segelas air suam pada waktu pagi untuk merang sang metabolisme anda. Tunggu selama satu jam dan makan pisang. Jika anda masih lapar selepas 20 minit, makan pisang lain. Tetapi pastikan anda makan pisang mentah bukan pisang goreng atau yang dimasak cara lain.

3. Tak perlu ambil susu sepanjang diet dan pemakanan yang terakhir hendaklah sekurang-8 malam. Pergi tidur pada tengah malam, kerana ahli-ahli sains percaya bahawa akan lewat ke tempat tidur dikaitkan dengan obesiti.

4. Anda boleh makan apa-apa untuk makan tengah hari dan makan malam, dan jika anda berasa lapar di antara waktu makan anda, makan beberapa buah-buahan.

Apa yang membuat diet pisang begitu istimewa?

Terlalu banyak manfaat pisang kerana ianya kaya dengan serat, kalium dan meningkatkan tenaga.

The child eats a banana.

Buah pisang juga murah, jadi anda tidak perlu menghabiskan wang untuk membeli pelbagai produk mahal.

Sarapan pagi yang kerap meningkatkan metabolisme dan mengelakkan anda daripada makan berlebihan pada waktu siang.

Kalau anda tidak minum kopi pada waktu pagi kamu akan mudah mengawal glukosa darah dan selera anda.

Hanya dengan segelas air pada suhu bilik meningkatkan metabolisme. Malah diet pisang juga merupakan cara yang terbaik untuk menghilangkan selulit dan lapisan lemak.

Apa yang paling penting anda juga harus menjaga waktu makan dan pastikan tidak makan selepas jam 8:00 malam!

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Selamat mencuba!