Connect with us

#MalaysiaBaru

Khairy Jamaluddin Mahu Vaksin Covid-19 Diberikan Secara Percuma Untuk Rakyat


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mencadangkan agar vaksin COVID-19 diberikan kepada rakyat secara percuma.

“Menjelaskan beberapa perkara berkenaan perolehan vaksin COVID-19. Kumpulan berisiko tinggi akan diutamakan seperti saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) contohnya pekerja frontliners (dan) warga emas.

“Kerajaan akan sediakan jadual pemberian vaksin kepada rakyat. Saya tetap cadangkan vaksin diberi percuma kepada rakyat,” katanya menerusi satu ciapan di Twitternya hari ini.


Sebelum ini, Khairy pernah mengumumkan tentang kadar harga vaksin COVID-19 yang bakal diberikan kepada rakyat di negara ini.


“Mengenai harga, kita sedang meninjau sekitar antara AS$5 (RM21) hingga AS$20 (RM83) bagi setiap orang. Ia adalah harga indikatif buat masa ini dan ia bergantung kepada rundingan.

“Ada beberapa vaksin ditawarkan kepada kita dengan harga AS$5 dan ada juga lebih AS$20. Kita belum tahu lagi kerana ada beberapa vaksin mempunyai dos yang pelbagai dan kita perlu mengkajinya,” katanya, memetik laporan Astro Awani pada 1 Oktober lalu.

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2022 YOY Network. Part of YOY Group Sdn.Bhd. (1462891-P)