Peningkatan kes positif Covid-19 di negara kita semakin memuncak sehingga memaksa kerajaan melaksanakan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Berkongsi mengenai pengalaman mengalami stage 5 Covid-19, seorang pengguna Facebook menerusi akaun Zicko Syah menceritakan bagaimana virus Covid-19 ini mampu membuatkan dirinya tidak terdaya dan lemah.

Melawan Covid-19 stage 5 selama 30 hari.

Syukur, Alhamdulillah aku sihat juga selama beberapa hari melawan virus Covid-19. Ini antara serba sedikit pengalaman aku kena virus Covid-19.

Moga-moga ada yang baru dijangkiti atau yang belum kena jangkiti kita ambil iktibar semoga kita dijauhkan dari dijangkiti virus ini, sebab ramai menganggap kalau terkena ni kena kuarantin dua minggu bagi panadol dan boleh balik ternyata tidak.


Covid ada peringkat dia. Ini serba sedikit tahap jangkitan Covid-19.

5 peringkat Covid-19

Terdapat lima peringkat klinikal Covid-19. Tahap 1 tanpa gejala, tahap 2 simptomatik dan tiada radang paru-paru, tahap 3 simptomatik dan radang paru-paru.

Manakala tahap 4, simptomatik, radang paru-paru dan oksigen diperlukan. Tahap 5 adalah sakit teruk dengan kegagalan multiorgan.

Aku adalah seorang yang paling jaga SOP, sampaikan kedai dan COD pun aku tak buka sebab risau kena jangkit.

Ramai yang mesej macam mana boleh kena, sebenarnya kalau mahu jawab soalan tu memang susah sebab kita tak nampak virus ni.

Kita hanya boleh buat andaian kena di sana kena di situ tapi tak sahih. Usah buat andaian berteka-teki dengan pesakit berikan kata-kata semangat sudah memadai.

5 hari tahan sakit di rumah

Sebenarnya sebelum kena masuk wad aku sudah demam on off makan panadol sihat pastu sakit balik . Lima hari juga aku tahan sakit di rumah.

Lepas tu ada kekuatan sikit baru la pergi hospital, lepas check doktor sahkan aku POSITIF COVID-19.

Sedih juga tapi tawakal ja mahu sembuh, aku kurang bernasib baik sebab aku mempunyai symptom yang teruk seperti deman, sakit kepala, hilang deria bau, sesak nafas dan batuk.

Lepas check, aku terus kena bawa di pusat kuarantin Kota Belud, malam pertama aku bergelut sendiri demam yang teruk sakit kepala, suhu 38.8. Sampai la malam kedua di pusat kuarantin Kota Belud dan untuk rawatan check tekanan darah dan sebagainya.

Pukul 3 pagi, doktor maklumkan aku akan di hantar di HQE. Tepat pukul 4 pagi, aku sudah start muntah-muntah pakaian habis basah.

5 pagi ambulans datang

Pukul 5 pagi ambulance hantar dari Kota Belud ke HQE dalam perjalanan memang aku tak sedar time tu aku pakai bantuan alat pernafasan, sampai je naik kerusi roda pergi emergency HQE. Bila tengok kiri kanan semua pakai PPE.

Time di emergency aku kena check jantung, paru-paru dan memang Covid sudah serang paru-paru badan penuh dengan wayar time tu.

Lepas 8 jam di emergency, aku terus dibawa masuk wad biasa untuk hari pertama di HQE. Malam pertama di wad biasa aku mula rasa demam tapi dalam keadaan terkawal.

Hari kedua keadaan aku makin teruk nafas makin sesak, malam tu juga aku dipindahkan wad ke tingkat 3 di HDW (unit rawatan rapi) sebelah dengan ICU. Selama berapa hari di HDW kencing dan berak semua di atas katil.

Alhamdulillah lepas berapa hari di HDQ, oksigen makin pulih dan paru-paru mula berkembang dan boleh bernafas dengan tenang, tidak lama tu aku dipindahkan ke wad biasa tapi masih pakai bantuan alat pernafasan.

Setelah 4 hari di wad biasa perkara yang paling happy adalah aku tak perlu sudah guna bantuan alat pernafasan. Syukur Alhamdulillah dan selepas 11 hari di wad barulah merasa masuk toilet.

Paling happy bila dapat mandi. Ya Allah teruja mandi setelah 13 hari tak mandi menangis dalam toilet berdoa time mandi.

Alhamdulillah keadaan aku di wad biasa makin okay cuma kadar gula dalam badan naik mungkin disebabkan ubat dalam badan dan selama di wad aku hari-hari kena insulline.

Keadaan aku semakin hari semakin okay di wad biasa. Alhamdulillah… tapi tangan pula bengkak bekas jaram (bengkak yang amat sakit) ambil masa lama nak pulih keluar wad pun masih bengakak dan sambung makan antibiotic.

Selain bengkak bahu pula tisu koyak, memang sakit tak dapat tidur dalam wad  tak tau pasal apa mungkin terlalu banyak baring di wad atau sakit sudah lama.

Lepas keluar wad aku sambung buat rawatan di biorehab, sekarang masih buat rawatan susulan di birorehab.

Dont be selfish

Pesanan untuk semua Dont be selfish!!! Frontliners keje siang malam tanpa rehat dah setahun, ambil risiko yang sangat tinggi, kes makin naik, hospital penuh, ambulan smpai tak cukup, wang ringgit tak payah cakap lah berapa dah habis, tapi masih ade lagi yang jenis dont care dont bother, sebab ape, sebab tak kena kat batang hidung sendiri.

Semoga doa yg ikhlas dr semua ni Allah makbulkan dan hapuskan lah musibah yg melanda kita semua dan selamatkan semua pesakit yg sedang bertarung dgn covid19 ni ya Allah.

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.