Kagum Harga Sepinggan Hidangan RM 5, Mat Saleh Minta PM UK Contohi Menu Rahmah

Seperti yang kita tahu terdahulu pernah tular dimana pihak Mydin mengeluarkan set Menu Rahmah untuk membantu individu yang terkesan dengan kos sara hidup pada masa kini.
Iospital phone repair gombak
Susulan itu, ramai peniaga yang mengambil kesempatan untuk turut membantu antara satu sama lain dengan menyediakan menu rahmah tersendiri. Hal ini nyata membuatkan ramai kagum termasuklah seorang TikToker Mat Saleh iaitu @veggiesontour.

Menurutnya, dia kagum melihat sebuah hidangan lengkap beserta sayur dengan harga serendah RM5 sahaja malah turut membandingkan harga hidangan di Malaysia dan negara beliau iaitu United Kingdom (UK)

Dia juga menyeru Rishi Sunak selaku Perdana Menteri UK mencontohi apa yang diumumkan Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu pengenalan hidangan mampu milik seakan menu rahmah.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen bersetuju dengan kenyataan lelaki ini kerana erdapat individu yang memaklumkan UK sudah mempunyai meal deal yang berharga sekitar £3.90 (~RM20.69).

Antara komen warga maya:

“Yes UK should learn from Malaysia”

“Orang UK dengar harga makanan lebih 3 pound pun terkejut.. big currency gap”

“Kat sini ada meal deal 3.90”


Video yang tular di laman Twitter:

Tidak cukup dengan itu, sekarang sedang tular di media sosial dimana menu rahmah ni bukan setakat terdiri daripada makanan je! Rupa-rupanya kedai telefon Iospital sedang membuat promosi ‘Bateri Rahmah’ dimana menyediakan bateri ORIGINAL untuk telefon Android serendah RM99 sahaja tau! patutla technician Iospital tak cukup tangan repair bateri customer!

Tak payah pening kepala tekan je sini.

Apa lagi geng? tengah bulan ni kita pergi cari kedai makan ada menu rahmah then terus pergi tukar beteri phone korang yang kembung tu hehe