“Jangan yakin sangat dengan naluri isteri, berhentilah ditipu suami” Lelaki Ini Kongsi Sebabnya

Baru-baru ini dunia selebriti tanahair dikejutkan dengan berita suami curang, bukan sekali tetapi banyak kali.

Dalam hal ini sudah tentu ramai yang menyalahkan lelaki yang tidak pernah serik. Tetapi dalam masa yang sama ada juga yang menyalahkan isterinya yang kerap memberi peluang.

Di dalam satu posting di Facebook, Akhtar Syamir berkongsi pandangannya terhadap isu ini dan baginya si isteri patut lebih waspada.

Mari kita ikuti perkongsian beliau.

Isteri, berhentilah ditipu suami.

Saya tak faham kenapa isteri yang dah ditipu berkali – kali ini masih lagi setia tak bertempat? Baru – baru ini kecoh lagi pasal penyanyi lelaki tu.

Curang ini adalah penyakit. Ia bukanlah satu kesilapan, tetapi ianya adalah kesalahan. Pilihan itu dibuat tuan empunya badan, bukan tanpa disengajakan.

Bukan tiba – tiba boleh terus menjalinkan hubungan dengan orang lain. Bukan tiba – tiba boleh mesej tanya khabar bersayang – sayang bagai. Bukan tiba – tiba boleh keluar bersama. Bukan tiba – tiba boleh terlanjur.

Jangan salahkan “bertepuk sebelah tangan tak jadi”.

Habis sibuk nak tarik rambut orang lain sedangkan suami sendiri yang menggatal. Orang yang nak ditarik rambut tu hanya sekadar pelengkap je kepada kecurangan, kalau suami sendiri tidak sengaja mencari cinta lain, memang takkan jadi apa – apa. Kalau bukan dengan dia, dengan orang lain dia akan buat.

Masalah besarnya ialah bila benda yang sama berulang – ulang. Dari sini kita dah tahu yang dia tidak mahu berubah.

Baca: Mudah Je Buat Suami Dengar Kata, Lelaki Ini Kongsi 5 RAHSIA Untuk Isteri Amalkan

Anda di rumah sibuk menjaga anak, suami sibuk melayan perempuan lain. Kalau dia betul – betul mahu berubah, dia pasti tidak akan ulanginya lagi.

Ini semua terjadi bila privacy disalahertikan. Nak sangat beri privacy kepada suami. Hormat kononnya.

Sedangkan sepatutnya selepas berkahwin itu, privacy peribadi sepatutnya sudah jadi privacy bersama. Bukan dikekalkan lagi seperti sebelum berkahwin.

Jadilah isteri yang bijak.

Jangan letak diri anda di tempat yang bakal menjadikan diri anda tidak bermakna.

Jangan yakin sangat dengan “sixth sense” seorang isteri kononnya boleh hidu itu ini. Anda tidak tahu selicik mana suami anda sebenarnya. Berhentilah kena tipu. Ambil tahu apa yang suami anda lakukan. Cegah sebelum terlambat.

Ada dua situasi ini, cuba anda pilih.

Situasi 1 : Anda tahu suami telah mula menggatal, anda marah dia dan warning supaya jangan perkara itu berulang lagi serta sama – sama perbaiki hubungan sedia ada.

Atau

Situasi 2 : Anda hanya tahu mengenai bini kedua suami setelah kelahiran anak ketiga madu anda.

Apa pilihan anda?

Mencegah sememangnya lebih baik dari merawat. Hati yang dah dikelar pasti akan meninggalkan kesan. Hubungan pasti tidak akan sebaik dahulu.

Jika suami jenis yang memang tidak mahu berubah, dah kantoi 3, 4 kali dah pun, jangan berdiam diri. Sila ke pejabat Agama secepat mungkin. Dapatkan bantuan mereka yang arif dalam hal ini. Sampai bila anda nak hidup dalam penipuan? Mudah sahaja ditipu suami sendiri dan menipu diri sendiri. Anda tidak bahagia sebenarnya. Berhenti kata pada diri sendiri yang anda bahagia sedangkan suami sedang asyik melayan perempuan lain.

Sedarlah sebelum terlambat. Cegahlah sebelum terlewat.

Semoga penulisan ini dapat membuka mata isteri yang dibuli suami yang curang ini. Kongsilah penulisan ini, saya yakin ramai yang sedang menjadi mangsa.

Jemput follow saya Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai kekeluargaan, hubungan suami isteri dan isu semasa.