Isu Harga Hidangan KFC Naik? Ini Penjelasan KFC Malaysia


Semalam telah viral satu posting Facebook tentang kenaikan harga hidangan di KFC. Lelaki itu mendakwa harga set hidangan yang sepatutnya murah, Super Jimat Box D sebelum ini RM12.50 kini berharga RM15.50.

Menjawab isu ini, QSR Brands (M) Holdings Berhad (QSR) telah mengesahkan berlakunya peningkatan harga jualan bagi set menu tertentu di rangkaian restoran makanan segera KFC, lapor Kosmo.

Pengarah Urusan QSR Brands, Datuk Seri Mohamed Azahari Mohamed Kamil berkata, peningkatan itu berlaku ekoran pelarasan margin ke atas harga produk ditawarkan, sekali gus membolehkan mereka terus menawarkan kualiti terbaik kepada pengguna.


“Kami ingin menjelaskan, bermula Disember 2018, harga kami termasuk Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST). Kami berharap para pelanggan dapat memahami bahawa menu kami dicipta khusus agar ia menawarkan pilihan yang mempunyai value for money bagi pengguna dengan kehendak pelbagai.


“Dalam pada itu, posting yang tular di media sosial membandingkan harga Snack Plate dan Dinner Plate di KFC adalah berdasarkan pembandingan harga terkini dengan yang beberapa tahun lalu,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas gambar viral di media sosial yang membandingkan harga set menu di KFC.

Pada masa sama, Mohamed Azahari berkata, Super Jimat Box yang dilancarkan sejak tahun 2015 tidak pernah dijual pada harga RM12.50.

Jadi, masyarakat seharusnya lebih peka dengan keadaan sebenar sebelum percaya dengan isu viral yang belum disahkan.

"Your favorite story, whatever it might be, was written for one reader." Brian Bloom, 5 to 7.