Inai Che Ta Pertama Diiktiraf Sah Solat, Telap Air “Ujian Dilakukan Pada Kuku Sebenar”

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, nama artis jelita asal Kedah, Rozita Che Wan hangat diperkatakan gara-gara menjual inai. Selain menjual barang yang sama dengan seorang artis, produk keluarannya turut mendapat kritikan.

Bukan itu sahaja, netizen sempat membanding-bandingkan inai kedua-dua artis tersebut sehingga ada yang membuat perbezaan antara jenama yang ada di luar sana.

Bagaimanapun, baru-baru ini, Rozita atau juga lebih mesra disapa Che Ta telah membuktikan kepada orang ramai tentang kelebihan inai keluarannya.

Che Ta menzahirkan rasa syukur kerana kini produk inai keluarannya diiktiraf sah penggunaannya dalam solat serta telap air.

Menurut Che Ta, pihaknya melakukan uji kaji terhadap kuku manusia yang dilakukan oleh Fakulti Perikanan dan Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada September lalu.

“Ini Che Ta adalah inai pertama yang melakukan ujian terhadap kuku manusia sebenar dimana sebelum ini ada pihak menguji penggunaan bahan itu di atas gelas bahan lateks yang belum tentu tepat dan sah solat.

“Alhamdulillah Inai Che Ta disahkan dan diiktiraf selamat dan sah penggunaannya dalam solat oleh UMT,” katanya.

Kata Che Ta lagi, ujian itu dilakukan bagi meleraikan segala pertikaian dan perdebatan netizen mengenai pengunaan inai tersebut dalam solat supaya tidak lagi berasa ragu-ragu.

“Lambakan inai yang mudah digunakan di pasaran seperti inai serbuk, inai siap bancuh atau inai celup menyebabkan ramai berasa keliru tentang perbezaan selain timbul persoalan saa ada ia meresap air dan sah solat.

“Ini termasuklah inai jenis celup yang dikatakan menghalang air untuk sampai ke anggota wuduk atau mandi wajib, tetapi Alhamdulillah produk kami selamat dan sah dipakai solat,” katanya.

Difahamkan, ujian klinikal yang dilakukan pensyarah UMT, Prof Madya ChM Dr Mohd Zul Helmi Rozani sebelum ini pernah bekerjasama dalam menjalankan kajian untuk produk inai Neelofa iaitu NunHa.

Che Ta turut berkongsikan produk inai yang dilancarkan bersama rakan niaganya, Anas Zahrin berjaya dijual sebanyak 100,000 kotak selepas empat bulan pelancaran.