Dakwaan Langgar SOP, Polis Siasat Majlis Nikah Neelofa

Semalam telah berlangsungnya majlis pernikahan pengacara terkenal iaitu Noor Neelofa bersama Haris Ismail di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur.

Pasangan itu telah sah menjadi pasangan suami isteri tepat jam 11:45 pagi dengan hanya sekali lafaz.

Majlis tersebut telah berlangsung dengan jayanya namun, ada pula sesuatu yang tidak kena. Majlis berkenaan dikatakan telah melanggar SOP perkahwinan seperti mana disarankan pihak kerajaan sebelum ini.

Rentetan daripada dakwaan tidak patuh prosedur operasi standard (SOP) oleh netizen, majlis perkahwinan selebriti terkenal Noor Neelofa Mohd Noor dan Pencetus Ummah (PU) Riz disiasat pihak polis.

Menurut Mohamad Zainal, siasatan awal mendapati majlis yang diadakan itu gagal mematuhi SOP yang ditetapkan selain tiada penjarakan fizikal.

“Susulan itu kita akan memanggil penganjur bagi membantu siasatan,” katanya.

Neelofa selamat diijabkabulkan dengan Riz atau nama sebenar, Haris Ismail di Hotel Grand Hyatt, Kuala Lumpur pada Sabtu.

Ia seterusnya menjadi bualan ramai di media sosial apabila ada yang mempersoalkan tindakan pihak berkuasa mengenakan kompaun kepada beberapa pasangan sebelum ini kerana gagal patuh SOP.

Dalam majlis bertemakan serba putih, bekas pengacara MeleTOP itu dinikahkan oleh adik kandungnya, Mohamed Aqief Mohd Noor berwakil walikan bapanya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dijemput membacakan khutbah nikah dan tazkirah ringkas.

Majlis itu turut dimeriahkan dengan kehadiran beberapa selebriti tanah air seperti Scha Alyahya, Awal Ashaari, Izara Aishah, Kilafairy serta Hannah Delisha dan suami, Imam Shah.