“Betul, ustaz (saya) ceraiikan dia talakk satu” Da’i Farhan Mengaku Ceraiikan Isteri Pertama

KONTROVERSI perkahwinan kedua pendakwah bebas Da'i Nik Farhan semakin hangat apabila dia mengesahkan mengenai khabar angin sudah menceraikan isteri pertamanya Fatin atau nama sebenarnya Fatin Nurul Ain Mat Aris. Farhan atau nama sebenarnya Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad, 29, berkata, dia menceraikan Fatin dengan talak satu menerusi rakaman suara pada aplikasi WhatApss pada tengah hari Selasa. “Yang cerai itu betul... ustaz ceraikan dia (Fatin) dengan talak satu tengah [...]

Isu perkahwinan kedua pendakwah bebas Nik Farhan semakin hangat apabila dia mengesahkan mengenai khabar angin sudah menceraiikan isteri pertamanya Fatin.

Pemilik nama sebenar Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad, 29, berkata, dia menceraiikan Fatin dengan talakk satu menerusi rakaman suara pada aplikasi WhatApp pada tengah hari Selasa.

“Yang ceraii itu betul… ustaz ceraiikan dia (Fatin) dengan talakk satu tengah hari tadi (Selasa),”

Namun begitu, Nik Farhan menafikan dia telah melakukan kekerrasan terhadap wanita itu seperti yang tular di laman sosial, lapor mStar.

Malah, Farhan berkata, dia juga tidak berada di luar negara seperti yang dikatakan oleh wanita terbabit.

“Ini fittnah kepada ustaz sebenarnya, Fatin sekarang di kampung bersama keluarganya. Yang ceraii itu betul yang (tuduhan) lain fittnah,” ujarnya.

Rakaman suara lafaz yang dipercayai milik Nik Farhan turut tersebar di media sosial.

Lafaz itu antaranya berbunyi: “Jadi dengan nama Allah, Bismillahhirahmanirahim, Fatin Nurul Ain Binti Mat Aris, abang ceraiikan sayang dengan talakk satu.”

Semalam tular di media sosial Da’i Farhan telah menceraiikan isteri pertamanya, Fatin yang sedang sarat mengandung anak kedua.

Kenyataan mengejutkan itu didedahkan oleh peguam terkenal, Asiah Abd Jalil menerusi akaun Facebook miliknya, lapor Gempak.

Di dalam entri tersebut, Asiah mendakwa sudah mendengar rakaman suara Farhan yang menceraikan isteri pertamanya dan ia dihantar melalui aplikasi WhatsApp.

Peguam terbabit menulis, Farhan sudah menceraiikan isteri pertamanya, Fatin yang sedang hamil, dengan talak satu.

Menurutnya, alasan perceraian ialah kerana Fatin nusyuz dan memfittnah suami.

“Daie Farhan sudah menceraiikan isteri pertamanya, Fatin yang sedang hamil anak kedua, dengan talaksatu.

“Lafaz disampaikan melalui voice note aplikasi WhatsApp. Saya sudah mendengar voice note tersebut.

“Alasan perceraiian ialah kerana Fatin nusyuz dan memfittnah suami.

“Pada 22 November yang lalu Fatin mendakwa telah dipkul dan dikurung oleh Daie Farhan. Laporan polis telah dibuat oleh ahli keluarga.

“Daie Farhan kini berada di China bersama isteri Kaabahnya.” tulis peguam tersebut.

ua orang isteri. Isteri keduanya merupakan seorang janda anak lapan yang dinikahi di Tanah Suci Makkah dengan niat untuk menjaga kebajikan wanita berkenaan.

Farhan sebelum ini pernah mendapat anugerah Tokoh Belia Kelantan pada tahun 2015 dan merupakan bekas pemain bola sepak Kelantan bawah 17 tahun pada 2007 menerusi posisi penyerang.

Farhan juga bergelar panel agama untuk rancangan Tanyalah Ustaz yang bersiaran di TV3 dari tahun 2015.

Farhan mendakwa memiliki ilmu Al Quran dan bahasa arab menerusi pengajian di sebuah pondok di Kelantan.