Apa Itu RAM?

Random Access Memory (Memori Akses Rawak), atau RAM, adalah perkakasan fizikal di dalam komputer yang menyimpan data secara sementara, berfungsi sebagai memori “kerja” komputer.

RAM tambahan membolehkan komputer untuk bekerja dengan lebih banyak maklumat pada masa yang sama, yang biasanya memberi kesan positif terhadap prestasi keseluruhan sistem.

Di antara pengeluar RAM yang popular adalah seperti Kingston dan Corsair.

 

Komputer Anda Memerlukan RAM untuk Menggunakan Data Dengan Cepat

Secara ringkasnya, tujuan RAM adalah untuk menyediakan akses membaca dan menulis pantas ke peranti storan. Komputer menggunakan RAM untuk memuatkan data kerana ia lebih cepat daripada menjalankan data yang sama secara langsung dari cakera keras.

Fikirkan RAM seperti meja pejabat. Meja digunakan untuk akses cepat kepada dokumen penting, alat tulis, dan barangan lain yang anda perlukan sekarang. Tanpa meja, anda akan menyimpan semua yang disimpan di dalam laci dan kabinet pemfailan, yang bermakna ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk melakukan tugas harian anda kerana anda perlu bergerak ke petak penyimpanan ini untuk mendapatkan apa yang anda perlukan, dan kemudian menghabiskan masa tambahan mereka pergi.

Begitu juga, semua data yang anda aktif gunakan pada komputer anda (atau telefon pintar, tablet, dll.) Disimpan secara sementara dalam RAM.

Jenis memori seperti meja dalam analogi, memberikan masa baca / tulis lebih cepat daripada menggunakan cakera keras. Kebanyakan cakera keras jauh lebih perlahan daripada RAM kerana kekangan fizikal seperti kelajuan putaran.

 

Berapa Besar RAM Yang Anda Perlu?

Sama seperti CPU dan cakera keras, jumlah memori yang anda perlukan untuk komputer anda bergantung sepenuhnya pada apa yang anda gunakan, atau merancang untuk digunakan, komputer anda.

Sebagai contoh, jika anda membeli komputer untuk permainan yang berat, maka anda akan memerlukan RAM yang cukup untuk menyokong permainan yang lancar. COntohnya jika anda hanya mempunyai 2 GB RAM yang tersedia, untuk permainan yang mengesyorkan sekurang-kurangnya 4 GB, ianya  akan menyebabkan prestasi yang sangat perlahan kerana ketidakupayaan untuk memainkan permainan anda.

Jika anda menggunakan komputer anda hanya untuk melayari Internet ringan dan bukan streaming video, permainan dan lain-lain, anda boleh menggunakan RAM yang kecil sahaja.