Alaska Hilang Matahari Selama 65 Hari

Pernahkah anda terfikir apabila bangun pagi tetapi matahari tidak terbit dan keadaan di luar masih gelap gelita seperti waktu malam?

Utqiagvik, Alaska, dahulunya dikenali sebagai Barrow, akan mengalami matahari terbit dan matahari terbenam yang terakhir pada hari Ahad ini selama kira-kira dua bulan.

Pekan ini yang mempunyai penduduk kira-kira 4,000 orang akan memulakan tempoh kegelapan selama 65 hari, dikenali sebagai malam polar.

Foto: Alaskapublic.org

Malam polar adalah istilah biasa di tempat-tempat yang tidak mengalami matahari terbit selama lebih dari 24 jam, menurut pakar meteorologi CNN, Judson Jones.

“Ini berlaku setiap tahun. Sekiranya anda tinggal di atas Arctic Circle, akan ada hari apabila matahari terbenam sepanjang musim sejuk. Berita baik ini akan kembali dan kemudian pada musim panas apabila ia tidak akan ditetapkan untuk beberapa hari.”

Utara Alaska terletak di atas Lingkaran Artik, lingkaran latitud yang mengelilingi kawasan polar Arktik yang dingin.

Walaupun Utqiagvik bukan satu-satunya bandar Alaska yang mengalami fenomena ini, ia adalah daerah yang pertama di senarai lokasi malam polar kerana kedudukannya yang paling utara.

Selama kira-kira satu hingga dua bulan, penduduk Kaktovik, Point Hope dan Anaktuvuk Pass juga akan hidup dalam kegelapan tanpa matahari.

Matahari terbenam akhir mereka akan berlaku antara akhir bulan November dan awal bulan Disember, menurut KTUU sekutu CNN.

Matahari secara rasmi akan terbenam pada pukul 1:43 pagi hari Ahad di Utqiagvik dan memulakan ‘percutiannya’ selama 65 hari dari bandar.

Ia tidak akan terbit lagi di langit sehingga 23 Januari, 2019.

[su_note note_color=”#d8d0c3″]Sumber Rujukan: CNN[/su_note]