Seorang artis tatoo Kolombia, Kalaca Skull atau nama sebenarnya Eric Yeiner Hincapié Ramírez, telah menjalani pengubahsuaian yang melampau untuk mengubah wajahnya.

Sejak zaman kanak-kanak, dia telah terpesona oleh tengkorak. Tetapi dia hanya mula membuat prosedur pada wajahnya setelah ibunya meninggal dunia, kerana ibunya tidak suka pengubahsuaian badan yang melampau.

Selain memotong hujung hidung dan telinganya, dia juga memotong lidahnya separuh. Dia juga mempunyai bulatan hitam besar di sekeliling matanya untuk membentuk ‘soket’, dan mempunyai gigi yang besar di mulutnya.

Eric juga mencukur rambutnya dengan gaya mow-hawk untuk menunjukkan tatoo kepalanya.

“Pengubahsuaian badan adalah keputusan peribadi dan tidak patut dihakimi. Ia seperti menilai seorang wanita untuk mendapatkan implan payudara dan punggung,” kata Kalaca Skull.

“Bagi saya, tengkorak adalah seperti kakak saya, sebahagian daripada keluarga saya, saya sangat merasakannya.”

Eric berkata pembedahan itu adalah “impian menjadi kenyataan.” Dia juga mempunyai lebih banyak prosedur yang dirancang untuk menyelesaikan transformasinya menjadi tengkorak hidup.

Walaupun penampilannya menakutkan dan menarik perhatian orang ramai sehingga membuatkan mereka tidak selesa, Kalaca menegaskan bahawa dia adalah “normal” .

“Saya hanya berasa baik dengan cara saya.”